Muralla de la Presó, 2
Aquest edifici és únic i singular. Si observes exclusivament la façana, la Presó de Mataró sembla un casal fortificat, però no et deixis enganyar. L’originalitat d’aquesta construcció de maó vist recau en la seva forma, que pots intuir si et desplaces al Pati del Cafè Nou, així és com s’anomena la plaça posterior.
L’arquitecte Elies Rogent va dissenyar aquesta presó seguint el novedós estil “panòptic”. L’objectiu d’aquesta arquitectura presidiària, desenvolupada pel filòsof anglès Jeremy Bentham, era permetre el control de tots els interns des del mig del pati, gràcies una torre de vigilància central i un cos semicircular on hi havia les cel·les dels presos.
La presó de Mataró, construïda el 1851, és un dels primers edificis d’Elies Rogent, el màxim representant català de l’arquitectura historicista. Rogent també és autor de l’edifici de la Universitat de Barcelona i de la restauració del Monestir de Ripoll i ha estat considerat el mestre de diversos arquitectes modernistes catalans, com Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Muntaner.
I, una darrera curiositat! Tot i que l’edifici va deixar de funcionar com a presó l’any 1967, avui a les seves parets encara s’hi poden veure graffitis de persones que hi van ser privades de llibertat.