29. Clos Arqueològic De Torre Llauder

Carrer de Castaños, 175

L’origen de l’actual Mataró és la ciutat romana d’Iluro, construïda a la primera meitat del segle primer abans de Crist. D’aquesta època també són les restes més antigues que es localitzen al Clos Arqueològic de Torre Llauder, el jaciment més important de la ciutat.

Ubicat al barri del Pla d’en Boet, aquest recinte acull les restes d’una vil·la romana. Abans, però, en el mateix indret, hi havia hagut una cella vinaria; un establiment rural on es conreava la vinya, es produïa vi i es fabricaven àmfores. Has de saber que el vi d’aquesta zona s’exportava a Roma, a Pompeia, a la Gàl·lia i, fins i tot, al nord d’Àfrica.

Quan la producció de vi va deixar de ser rentable, al mateix solar, si va construir una vil·la. Per les seves característiques podem afirmar que va ser la residència d’un ric propietari, la seva família i esclaus.

Segons les estructures trobades, el sector residencial de la vil·la s’organitzava a partir d’un vestíbul o atrium, que destacava per una bassa ornamental o impluvium. La funció d’aquest espai era distribuir els visitants cap als dormitoris i les estances nobles, totes decorades amb mosaics policroms i pintures murals. El jardí estava envoltat d’un porxo o peristil i també pavimentat amb rics mosaics.

La zona de banys, es dividia en quatre espais: el vestuari o apodyterium, els frigidarium o banys d’aigua freda , els banys d’aigua tèbia o tepidarium i els banys calents o caldarium on hi podem veure el sistema de calefacció subterrani. En un extrem de la zona de serveis també podem observar les latrines col·lectives amb una pica per rentar-se.

Les primeres referències d’aquest jaciment arqueològic són del segle disset, però les primeres excavacions daten de l’any 1961. La construcció del Clos Arqueològic es va inaugurar l’any 1980 i actualment pertany a l’Ajuntament de Mataró.

Gràcies per utilitzar l’audioguia. L’has trobat útil?

Fes clic per puntuar aquesta visita!