Carrer de Barcelona, 2
L’antiga muralla de Mataró – de la qual en pots veure un tros a la plaça de Can Xammar- disposava de set portals o accessos. El camí que venia de Barcelona cap a Mataró era de ben llarg el més concorregut com a conseqüència dels estrets lligams comercials entre la ciutat i la capital catalana. I, per això, el Portal de Barcelona, situat just en el punt on et trobes ara, també era el més monumental.
Les portes dels portals s’obrien i es tancaven sota un estricte horari. És sabut, però, que alguns mataronins, per poder anar a treballar a l’hort quan volguessin i estalviar-se la caminada fins al portal més pròxim, van construir grutes subterrànies per sota la muralla.
Si tenim en compte la principal funció d’aquesta construcció -defensar la ciutat de qualsevol perill-, no és estrany que des del segle disset, just en aquest un punt hi hagi una capella dedicada a Sant Sebastià, protector de la vila contra la pesta.
La primera capella va ser enderrocada al segle dinou, juntament amb la muralla, per facilitar el creixement urbà. Al mateix indret, però, se’n va construir una de nova d’estil neoclàssic, reformada cap al 1980.
Avui, és una cel·la oberta al carrer, presidida per una escultura de bronze de Sant Sebastià damunt d’un pedestal de marbre, obra de l’artista Perecoll. Les fletxes clavades al tors humà recorden el martiri del sant.
Actualment, de l’antic Portal de Barcelona només en queda un record. A la part alta de la capella hi pots veure els tres escuts que el presidien: el de la Corona d’Aragó, el de Barcelona i el de Mataró.